Autohaaste sai hamalaiset liikkeelle

Kunnallismafian suljetuilla ovilla valmistelema Sunny Car Park -hamke innosti torstaina kansalaiset osoittamaan mieliään Hamelinnan kaduilla. Asukkaat ovat laittaneet ikkunoihinsa leikkiautoja ohikulkijoita villitsemään. Sosialisessa meediassa kiertävässä haasteessa pyydetään asukkaita osallistumaan parkkihaasteeseen pysäköimällä leluauto kotinsa ikkunaan, parvekkeelle tai muuhun näkyvään paikkaan – vaan ei Sunny Car Parkiin. Verkossa kiertävän vetoomuksen mukaan ajatus perustuu kunnallismafian kokouspöytäkirjoihin. Autohaasteen ajatuksena on herättää päättäjiä miettimään mielekkäämpää tekemistä kuin kunnan brändiä.

Viikon aikana lukijat ovat lähettäneet Hameen Sanomiin valtavan määrän haasteeseen liittyviä kuvia ja tekstiviestejä. Leikkiautoja löytyy nyt ikkunoilta joka puolelta Hamelinnaa. Kuvat valitettavasti katosivat yt-neuvotteluissa.

Aura Voutilainen kertoo kierrelleensä etsimässä autoja Kauppatorin ympäristössä. –Leluautojen bongaamisesta tuli niin lämmin ja yhteisöllinen olo, kun näki ihmisten laittamia autoja pitkin ikkunoita ja parvekkeita. Ihana haaste ja itsekin osallistuin, hän kirjoittaa. Linnea Pohjosella ei ollut leikkiautoa, joten hän askarteli sellaisen tulitikkurasiasta. -Se jäi kesken kymmenen vuotta sitten, mutta nyt paloivat käämit kunnan hamkkeitten kanssa ja rykäisin auton valmiiksi, antaa Linnea palaa, ja vauhtiin päästyään jatkaa: –Siltä puuttui vain kardaanisisogeeni, mutta nyt tuli sekin väkerrettyä.

Moni on nostanut ikkunalle myös tyhjän pullon, jos leluautoa ei ole kotoa löytynyt. Erki Nurkalaudan Ferrari kolaroitiin Ralliradalla lunastuskuntoon. Alkoholilla oli osuutta asiaan. Erkiltä meni ajokortti, rekisteriote ja auto lunastukseen, joten hän pani parvekkeelleen tyhjän keppopullon. –Vieläkin kivistää viinahampaankolossa kunnan edellisen suurhankkeen Drink Drunk Centerin särkyminen, manaa Erki selviämispäivän ratoksi. -Mithäh? Meille ei ole kerrottu tällaisesta manauksesta mitään, ihmettelee hevostilanhoitaja Jaakko Kulta Hattulan Ratosta. -Eikä ole meillekään kerrottu nimenmuutoksesta kyllä, ihmettelee puolestaan portugaliksi Manausin pormestari Joseph Letuli.

Rohkaisuviestejä on tullut paljon. Esimerkiksi nimimerkki SN-K kertoo, että hänen 42-vuotias poikansa oli omatoimisesti tussannut ikkunaan viestin ohikulkijoille. Siinä sanotaan: Älkää hätäilkö! Autohaaste on saanut kansan syvät rivit liikkeelle yhtä asiaa vastaan.

Vaikka autohaasteen tavoitteena on kiinnittää huomiota päättäjien toimintatapoihin, on se herättänyt myös huolta muutamissa. Heitä arveluttaa, aiheuttaako haaste salakatselua. Rikosylijohtaja Sokton Gifu Hameen Poliisiylivoimista (HAPO) muistuttaakin, että: -Kenenkään, toistan: ei kenenkään tasa-arvoa ei saa loukata. Tarkoitus on katsella leluja, ei kurkkia toisten televisioita. Tämä on syytä huomioida myös verkkovideoita lähetettäessä. Ihmisten asumukset ja autot kuuluvat hautarauhan piiriin.

Arkitehtitoimisto Heebo & Kaiffarit gMBh on alkanut valmistaa leikkiautoja markkinarakoon. Kuvassa ensimmäinen laatikollinen odottamassa ottajia Kauppatorilla.

Jätä kommentti

css.php