Vapaaehtoisuus osaksi uutta lakia?

Hamelinna Oy:n palvelukoordinaatti Satu Nuokku-Karhiainen toivoo, että vapaaehtoisuus olisi nykyistä suuremmassa roolissa lain noudattamisessa. -Siantuntija-arvioissa on havaittu, että meillä laki ei nyt tunnista juurikaan vapaaehtoisuuteen perustuvia keinoja. Se ei kannusta vapaaehtoisuuteen, vaikka tästä on omaisuuden suojelun puolelta hyviä kokemuksia. Nuokku-Karhiaisen mukaan vapaaehtoisuus kannustaisi ihmisiä lainkuuliaisuuteen. Hän asettaa tässä vastakkain rosvot ja poliisit. -Toivon, että laki olisi sellainen, että se vähentäisi vastakkainasettelua ja tekisi lainkuuliaisuudesta yleisesti hyväksyttävämpää. Nyt lain valvominen on poliisiasia, mutta mielestäni tilaisuus tekee varkaan ja jokaisella kansalaisella pitäisi olla oikeus poliisin oikeuksiin. Jokaisessa meissä asuu pieni poliisi!

Nykyinen laki vuodelta 1666
Suomen nykyinen laki pohjautuu vuodelta 1666 peräisin olevaan Hamelinnan iäriesdys säändöön. Kunnanlakimies Sakari I. Karin mukaan Hamelinnan kunnanhallituksella on näin ollen yksinoikeus lain tulkintaan. Muinaismuistolain suojelemaa järjestyssääntöä ei ole muutettu, joten Hamelinnassa on se koommin eletty pimeää keskiaikaa. -Näinä hyvinvointiyhteiskunnan alasajon aikoina kunnalla ei ole varaa tuottaa poliisipalveluita, somettaa koordinaatti Nuokku-Karhiainen. Kunnanhallitus haluaakin nyt kuulla kuntalaisten näkemyksiä siitä, miten ikiaikaista lakia tulisi päivitellä. -Poliisipalveluyksikkö on arvioinut uudistamistarpeita karkeasti. Nyt haluamme saada kansalaiset mukaan keskusteluun Farcebookissa, Witterissä ja Invagramissa, Nuokku-Karhiainen sanoo.

Nuokku-Karhiaisen mukaan se, mitä lopulliseen lakiin tulee, riippuu juurikin verkkopalstojen kansalaisloanheitosta. Sosialimedian palveluissa näkemyksiään laista voi kertoa torstaihin asti. -Laki on tietysti iso kokonaisuus. Vielä ei tiedetä, mitä keskustelu tuottaa. Lain pitää joka tapauksessa vastata tämän päivän tarpeisiin, eli saada mahdollisimman monta tykkäystä.

Tällä kunnanhallituskaudella uutta lakia ei saada valmiiksi. Kansalaiskeskustelun pohjalta kunnanhallituksessa pohditaan, millaisia muutoksia lakiin tarvitaan, mutta lopullinen päätös jää seuraavan kunnanhallituksen vastuulle. -Siantuntijoiden mukaan jonkinlaista vähintäänkin selkeyttämisen tarvetta laissa on, vaalikiertueelle varmistautuva Nuokku-Karhiainen (oik.) sanoo. -Ei siellä tarvitsisi muuta lukea kuin ”Tee oikein”.

Arkitehtitoimisto Heebo & Kaiffarit Oyk:n laatima digitaalinen havainnekuva lakipaketista.

2 kommenttia artikkeliin “Vapaaehtoisuus osaksi uutta lakia?”
  1. Susanna sanoo:

    Voisihan sitä vapaaehtoisuutta kokeilla laajemminkin. Aloitettaisiin vaikkapa verojen maksamisesta. Varmasti tuloja kertyisi riittävästi ihan vapaaehtoispohjaltakin. Samalla vältyttäisiin epämiellyttävältä vastakkainasettelulta 😉

  2. Kari Ilkkala sanoo:

    Jos Homeenlinnalle joskus tehdään uusi vaakuna, tiedän ainakin yhden elementin, joka siihen on pakko saada…

Jätä kommentti

css.php